Alithia FM

Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΤ1 ''ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ'' ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ , 15-8-2017 !!!!!

Email

Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, στο «Πάσχα του καλοκαιριού», ο Λάμπρος Λιάβας μάς ταξιδεύει μ’ ένα εορταστικό «Αλάτι της Γης» στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα, στην ακριτική Κάλυμνο.
Οικοδεσπότες μας ο Δήμος Καλυμνίων και το δραστήριο τοπικό Λύκειο των Ελληνίδων.

Στην αυλή της Παναγιάς της Χαριτωμένης στη Χώρα, μας υποδέχονται τα παιδιά του νησιού, που διασώζουν στο παιχνίδι τους ένα παλαιότατο ακριτικό τραγούδι. Στην Κάλυμνο οι Βυζαντινοί ακρίτες γίνονται «τραγούδι στο στόμα των παιδιών»!..

Ακολουθούν κάποια από τα πολύ χαρακτηριστικά τραγούδια των σφουγγαράδων, που αποτυπώνουν τα έντονα συναισθήματα των ανδρών αλλά και των γυναικών που έμεναν πίσω με τον καημό του ξενιτεμού και την αγωνία για την επιστροφή τους.

Ο καπετάν-Αντώνης Καμπουράκης, παλαιός σφουγγαράς, περιγράφει τη δύσκολη ζωή των βουτηχτάδων, αλλά και τα ξέφρενα γλέντια τους λίγο πριν μπαρκάρουν, καθώς δεν ήξεραν το αν και το πώς θα επιστρέψουν!.. Με συνοδεία από την τσαμπούνα του Μανώλη Χούλλη στήνουμε ένα μικρό γλέντι απάνω στο καΐκι του…

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, είμαστε όλοι προσκαλεσμένοι σ’ ένα δυναμικό καλύμνικο γλέντι, με τη μεγάλη μουσική και χορευτική παρέα του Λυκείου των Ελληνίδων. Ο Δεκαπενταύγουστος και τα καλοκαιρινά πανηγύρια μαζεύουν τα «ξενάκια». Με τα βιολιά, τα λαγούτα και την τσαμπούνα, με τα «τσιμαρίσματα» των σφουγγαράδων και τα πειρακτικά δίστιχα των βοσκών, με τους πολύ ιδιαίτερους τοπικούς χορούς: ίσσο, σούστα, συρτά, καρσιλαμά, «μηχανικό» κ.ά.

Οι γυναίκες έχουν γεμίσει τα τραπέζια με όλα τα αγαθά και τα φαγητά της τοπικής γαστρονομίας, με συνοδεία από το λιαστό κρασί. Ο δήμαρχος Γιάννης Γαλουζής μιλάει για τις κοινότητες των απανταχού Καλυμνίων, ενώ η πρόεδρος Πόπη Μαύρου παρουσιάζει τις πολύπλευρες δραστηριότητες του Λυκείου των Ελληνίδων, καθώς και την πλούσια και γοητευτική μουσική και χορευτική παράδοση του νησιού.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: «Εννήματα» – Μικές Τσουνιάς και Πανορμίτης Πλάτσης (βιολί)- Γιάννης Καλιδώνης (λαούτο), Μανώλης Φράγκος (βιολί), Γιάννης Ψυρρής (λαούτο), Αντώνης Κουκουβάς (βιολί), Θοδωρής Χαλιπίλιας (λαούτο-τραγούδι), Άγγελος Κυράννης (βιολί), Σπύρος Κάππας (λαούτο), Μανώλης Χούλλης (τσαμπούνα).
Τραγουδούν οι: Μανώλης Χούλλης, Αναστασία Καβουκλή, Θέμις Κουλλιά, Μιχάλης Γλυκοκάλαμος, Μανώλης Πετράκης, Πόπη και Άννα Μαύρου, Παπά-Ηλίας Μουζουράκης, Κυριάκος Μπαϊράμης και Σκεύος Πόλιας.

Επίσης, τραγουδούν και χορεύουν μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Καλύμνου (πρόεδρος: Πόπη Μαύρου, χοροδιδάσκαλοι: Μαρία Ιερομονάχου, Βούλα Κουτελλά, Ευδοκία Οικονομίδη, Νικόλας Κουκουβάς, Μιχάλης Καμπουράκης, Νεκτάριος Κυπραίου).

Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Εκτέλεση παραγωγής: Foss On Air
Έρευνα-Κείμενα: Λάμπρος Λιάβας

Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας


< Προηγούμενα Επόμενα >

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ FM !!

πό αύτ τό παράθυρο θά νημερώνεστε τακτικά μέ π΄εύθείας ναμεταδόσεις καί πίκαιρα βίντεο !!

δείτε ζωντανά

ΤΩΡΑ Ο ΑΛΗΘΕΙΑ FM ΚΑΙ ΣΤΟ
FACE BOOK.
ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΞΕΡΕΥΝΕΙΣΤΕ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΒΙΝΤΕΟ –ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.
ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΙΟΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ!!!

JOIN US ON FACEBOOK FOR DAILY UPDATES AND MORE

Alithiafm Rs

Προωθήστε κι εσείς τη σελίδα σας

Τελευταία Νέα - Ιστορικό